Antall besøkende siden 07.06.2009:
Det følgende intervjuet med Egil Eikseth er hentet fra første utgave av TSFs medlemsblad Skák, i september 1998.

Side 1

Romantiker Egil Eikseth

Egil Eikseth jobber til daglig som adjunkt ved Gerhard Schønings Skole, der han underviser i norsk og religion. Til tross for sjakkspillingen er han fortsatt gift og far til tre voksne barn. Eikseth vokste opp på Liland i Ofoten. Etter å ha pendlet litt fram og tilbake mellom Nord-Norge og Østlandet har han nå funnet seg godt til rette i Trondheim. Om det er sjakkmiljøet eller andre faktorer som holder Eikseth i byen skal være usagt, men faktum er at han svært ofte kan finnes i klubbens lokaler.

Tore Kolås


Jeg åpner like godt med det klassiske spørsmålet: Når kom sjakken inn i ditt liv?

Jeg begynte å spille sjakk som 11-åring et lite sted nordpå, i den tiden man fortsatt meldte "madam" når dronningen var truet. Min far og den lokale bankmannen tok ofte et parti sjakk, og slik ble det til at jeg også fattet interesse for spillet.

Det sjakklige nivået var nok ikke så mye å skryte av her. Min far tillot for eksempel ikke "en passant" da han ikke kjente til dette trekket! Noen år senere gikk veien til Narvik Sjakklubb.

Under studietiden i Oslo på 50-tallet havnet du deretter i det legendariske miljøet i Stjernen Sjakklubb, et miljø som også omfattet Andre Bjerke og Carl Keilhau. Hadde du noen kontakt med disse store diktere?

At jeg begynte i Stjernen, og ikke en av de andre klubbene i hovedstaden var nærmest en tilfeldighet, ettersom jeg
valgte denne klubben simpelten fordi den lå nærmest! Stjernen var dengang en arbeidersjakklubb, så på sett og vis var det litt underlig at den "aristokratiske" og noe utilnærmelige Andre Bjerke også valgte å spille nettopp her. Men Bjerke var god venn med en frisør i klubben, og disse to spilte ofte mot hverandre. Bjerke har forøvrig gitt en fin beskrivelse av dette miljøet i boken "Spillet i mitt liv", der han også gjengir mange av diktene han har skrevet omkring sjakkspillet. Ved spesielle anledninger kunne Bjerke fremføre noen av sine sjakksonetter for klubbens medlemmer.

Keilhau var på mange måter en motsetning til Bjerke. Jeg husker han som en svært omgjengelig person, som dessverre døde så altfor tidlig.

I Landsturneringen i 1976 i Harstad spilte du i eliteklassen. Hvordan havnet du egentlig der?

Jeg må vel nesten innrømme at det var tilfeldigheter som gjorde at jeg havnet i eliteklassen. I 1975 deltok jeg i klassen "Mester Reserve" i NM i Oslo. Jeg gjorde et godt resultat med 7 poeng av 9 mulige. Dette kvalifiserte til opprykk til klassen "Mester Kandidat". I Harstad ble de to øverste klassene slått sammen, og dermed var deltagelsen i eliteklassen et faktum! Med 2,5 poeng gjorde jeg også der et respektabelt resultat, men nivået er nok mye høyere i toppen i dag.

I tillegg til å være en aktiv gjenganger i klubben spiller du også sjakk på internett. Kan nettsjakk overhodet sammenlignes med vanlig brettsjakk?


Side 2
Karikatur av Egil Eikseth
Egil Eikseth

"husker ikke Alzheimers åpning"


Sjakk på internett er farlig fascinerende! Jeg er enig med Pål Levang når han sier at "det e jo en sygdom!". Mulighetene på internett er utallige, man kan for eksempel følge med på kurs i åpningsteori. Men jeg tror ikke nettsjakk vil være en trussel mot brettsjakken. Det handler bare om er å utnytte mulighetene.

Har du blitt kjent med noen interessante personer på internett?

Ja, jeg har blant annet god kontakt med en kanadisk dame som kaller seg "Lady Bug". Det pussige var at vi etterhvert fant



ut at vi hadde en annen felles interesse, nemlig myntsamling!

I tillegg til interessen for sjakk og myntsamling er jeg først og fremst opptatt av språk og religion. Jeg er blant annet med i styret i St.Olavs-stiftelsen, og jeg har en fast spalte i Ilens Menighetsblad. Dessuten liker jeg godt å oversette faglitteratur og dikt.

Du deltok også i en språkdebatt i Dagbladet for noen år siden. Hva var det den dreide seg om?

Jeg har faktisk deltatt i to slike språkdebatter. Den ene tok for seg nye norske skrivemåter av engelske ord, og den andre gjalt norsk rettskriving. Etter min mening er valgfriheten nå så stor at det nå nærmest er lovløse tilstander innenfor norsk rettskriving. Som eksempel kan det nevnes at ordet "lavtlønnet" kan skrives på 18 forskjellige måter!

Kan du fortelle litt mer om din interesse for myntsamling?

Myntsamling er en hobby som jeg har begynt med i senere tid. Jeg samler først og fremst på greske og romerske mynter. Dette har nok også en viss sammenheng med min interesse for Latin. Det viktigste for meg er ikke at mynten er sjelden, men at den har et "historisk sus" over seg. Jeg kjøpte for eksempel nettopp en sølvdrakme som Aleksander den Store i sin tid benyttet til å betale sine soldater med 300 år før Kristus! Den har bilde av

Side 3
den greske guden Zevs på den ene siden, og Aleksander den Store på den andre.

Mange sjakkspiller går gjerne bort fra sin ungdommelige spillestil etterhvert som årene går, men dette ser ikke ut til å gjelde deg. Er du romantiker av natur?

Det kommer nok an på hvordan man definerer en romantiker. Men dersom alternativet er å være materialist, så er jeg nok absolutt en romantiker! Som sjakkspiller har jeg alltid spilt på den samme optimistiske måten. Jeg liker raske resultater, og har ikke så mye til overs for langsiktige manøvreringer.

Hva er det som er så spesielt med sjakk og hvordan ser du på sjakkspillets framtid etter datamaskinenes inntog på sjakkarenaen?

For det første liker jeg at alle aldersgrenser er opphevet i sjakk. En åtteåring kan spille jevnt mot en åttiåring!

Noe av det facinerende med sjakkspillet er den intense kampen "mann mot mann". At det det finnes noen eller "noe" som kunne spille bedre er uten betydning. Det ville være det samme som å si at en boksekamp ikke er interessant så lenge en bjørn ville kunne feie begge kombatantene ut av ringen med ett eneste velrettet slag!

Men datamaskinene vil nok få betydning for postsjakken. Etterhvert som maskinene blir bedre og bedre vil den tradisjonelle postsjakken miste sin mening. Det samme gjelder hengepartiene i vanlig brettsjakk. Etter min mening bør hengepartiene snarest avskaffes slik at partiene kan avgjøres på brettet!
Har du noe sjakklig forbilde?

Jeg er svært imponert over Viktor Kortsnoj. I en alder av 67 år befinner han seg fortsatt helt oppe i den sjakklige verdenstoppen! Jeg har forresten tro på at en form for "hjernetrimm" er av stor betydning for å holde seniliteten i sjakk, og i så måte må jo sjakkspilling være den perfekte pensjonisthobby!

Sammen med Jonas Moe er vel du en av de få i klubben som har satt åpningsteoretiske spor etter seg. Når vi nå likevel er inne på senilitet er det naturlig å spørre deg hvilken åpning du selv foretrekker; Skoltesamisk eller Alzhenheimer i bakhånd?

Skoltesamisk har jeg gode erfaringer med, men når det gjelder Alzheimer i bakhånd så kan jeg faktisk ikke huske ett eneste trekk fra mine partier med denne åpningen...

Kan man egentlig stole på folk som spiller Skoltesamisk?

Nei!

Sjakk-limerick

Egil Eikseth utfordres herved til å ta neste etappe i Skáks limerick-stafett!

Det eneste kravet er at limericken handler om sjakk eller inneholder et sjakkuttrykk.

En lyslugget herre med bart
følte sexpress fra dama i svart
Da hun slo til en natt
ble han nesten helt matt
Hva han gjorde? Rokerte så klart!


Fyrtårnet