Antall besøkende siden 07.06.2009:
Sjakkfejden 2014 16.september 2014

I år ble den tiende sjakkfejden på rad etter comebacket i 2005 til minnet om hundreårsjubileet for unionsoppløsningen arrangert av svenskene i Östersund lørdag 6. september. En hjertelig takk går til svenskene for et prikkfritt og trivelig arrangement også i år. Resultatene for de foregående ni matcher (voksen-matchen) følger her:

2005: Trøndelag-Jämtland 13-4 (H)
2006: Jämtland-Trøndelag 10-7 (H)
2007: Trøndelag-Jämtland 10-4 (H)
2008: Jämtland-Trøndelag 13-8 (H)
2009: Trøndelag-Jämtland 10-4 (H)
2010: Jämtland-Trøndelag 9,5-5,5 (H)
2011: Trøndelag-Jämtland 6,5-5,5 (H)
2012: Jämtland-Trøndelag 4,5-15,5 (B)
2013: Trøndelag-Jämtland 11-4 (H)

Vi ser at de sju første årene vant hjemmelaget uansett om matchen ble arrangert i Norge eller i Sverige. 2012 var det første året at bortelaget (Trøndelag) fikk ta med seg pokalen hjem igjen, hvorpå Trøndelag igjen tradisjonelt nok vant hjemme-matchen i fjor. Stor var derfor spenningen om vi kunne kopiere bedriften fra 2012, og vinne bortekampen på nytt.

Det er gledelig for trøndersk sjakk å kunne fortelle at all tvil om hvor seieren ville ende, forsvant etter hvert som resultatene begynte å komme. Det spesielle i år var at de tre øverste bordene kunne følges live på internett, det tilførte matchen en ny dimensjon for resultathungrige hjemmesittere. Spørsmålet blir om vi trøndere klarer å kopiere dette neste år. En tv-overføring med fortløpende oppdatering blir kanskje for mye forlangt, men en løpende resultatoppdatering kunne vært et oppnåelig mål.

Jeg kan ikke begi meg inn på noen utdypende analyse av match-utviklingen, men kan si så mye som at det ble spilt mange spennende partier og mye god, underholdende sjakk i årets match. Trøndelag vant også junior-matchen med 3-0, og med seier 13-9 i voksen-matchen tok vi for andre gang som bortelag med pokalen tilbake til Norge. Dermed må vi vel kunne si at tradisjonen med at hjemmelaget alltid vinner, er brutt, for hvor lenge er et annet spørsmål.

Lørdagskvelden arrangerte svenskene en utsøkt Jämtlands-buffet for oss, med deilig elgstek som hovedattraksjon. Søndag gikk så hurtigfejden av stabelen. For andre gang på rad vant Christian Laverton med 6,5 av 7 poeng. Han vant hurtigfejden også i 2012 i Östersund. (FM Jarl H Ulrichsen vant blixt-fejden i Trondheim i 2013). Christian vant for øvrig hurtigfejden i Östersund også i 2008.

CM Gunnar Hjorth, Östersunds SS tok andreplassen (6/7) i årets hurtigfejde, og ble dermed distriktsmester i hurtigsjakk i Jämtland. Jon Arne Stokhaug, Stjørdal tok tredjeplassen (5,5/7), deretter fulgte fire svensker. For flere resultater (og partier), se her.

Disse sjakk-landskampene er morsomme og trivelige å være med på uansett om de går i Trøndelag eller i Jämtland. Oppslutningen om juniordelen av matchene varierer noe, men det kan skyldes kollisjoner med andre sjakk-begivenheter som de unge er opptatte med. Man skjønner for øvrig at framtiden for Sjakkfejden blir diskutert både hos oss og blant svenskene. Jeg vil likevel driste meg til å ønske at sjakkinteresserte i de berørte landsdelene kunne engasjere seg for å ta vare på disse tradisjonsrike matchene, som går helt tilbake til 1939 (resultatet av denne matchen er ukjent), se her. I Trøndelag har Bent Hestad vært primus motor fra norsk side til nå, og jeg vil på vegne av sjakkmiljøet i Trøndelag berømme og takke ham for det utmerkede arbeidet han har utført også på dette feltet.

Paul Ivar Johansen


Forrige nyhet Neste nyhet