Bilder fra TSF

Antall besøkende siden 07.06.2009:


Reisebrev Beograd 2011 del 5

Etter at Bent og Christian har tatt støyten med å skrive runderapporter fram til nå, er turen kommet til meg. Her i Obrenovac opprant gårsdagen med tykk morgentåke, som sola brukte noen timer på å bekjempe, men det ble etterhvert en aldeles super dag, med noenlunde behagelige utetemperaturer.

Sent på formiddagen fikk vi utenlandske spillere en sen invitasjon til mottakelse på City Hall, og dagens lengstsovende fikk i huj og hast på seg "fillene" slik at den norsk/nederlandske kontingenten ble fulltallig. Vi skulle nok gjerne hatt litt lengre forvarsel om denne begivenheten, ikke minst for å innpasse det både i partiforberedelser og klesvalg. Det måtte bare bli som det ble, og vi fikk behørig presentert Obrenovac-regionen som den store energileverandøren mellom Wien og Ankara, og fikk smakebiter fra byens spesialiteter i matveien. Både Sipke Ernst og jeg valgte blant annet "fiskepinner", Lavertons betegnelse på en av de 3 fiskerettene på koldtbordet. Det er for øvrig det eneste vi har sett av fiskemat her så langt. (SISTE: Vi var ute og spiste etter gårsdagens runde, og da spiste jeg pannekake i rulleform med tunfisk inni, så nå vet vi at fisken finnes... Litt av en avveksling i forhold til den vanlige hotellmaten!) Bent fikk dessuten den ære å bli intervjuet av et lokalt TV-selskap som dekket seansen. Vår trofaste følgesvenn, stormester Mihajlo Stojanovic, utførte som vanlig en utmerket tjeneste både som guide og tolk. Hvala lepo (serbisk for: mange takk), Misja!

Så over til det sjakklige. I runde 6 spilte GM Sipke Ernst med sort på andrebord mot russiske IM Nikolay Olenin (2323). Begger hadde 4,5 p før dagens runde. Her vant Sipke et spansk parti (med 3. Lb5), og ligger nå ganske så imponerende helt i tet med 5,5 av 6, sammen med makedonske IM Filip Pancevski, som han forøvrig møter med hvit på førstebord i dagens (onsdag) 7. runde.

På bord 31 spilte Christian (3 p) hvit mot FM Sasa T. Jovanovic (2276) som også hadde 3 p. Unge Laverton spilte en uortodoks kongeinder, og mente selv at han kom dårlig ut i åpningen. GM Stojanovic derimot mente at Christian sto greit med initiativ i en uklar stilling. Christian spilte seg opp, og oppnådde dermed sitt første halvpoeng mot en FM noensinne! Vi gratulerer med prestasjonen!

Svart spilte nettopp Lc3? og Christian fant her et veldig godt trekk som ga ham en klar fordel. Finner du dette trekket?

Lenger inn i spillesalen entret Bent (1 p) bord 86 mot Petar Rancic (1561), også han med 1 p. Bent vant vakkert med hvit med sin kjære kongegambit, og seiler oppover listene med sine 2 poeng.

På bord 93 (av 95 bord totalt) spilte så undertegnede med sort mot Vladislav Brankovic (1677) med hvert vårt halvpoeng fra tidligere runder. Vladislav er bare rundt 10 år, men spiller som en mye eldre og erfaren spiller. Han har tidligere deltatt i nasjonale og internasjonale mesterskap (bl. a. VM under 8 år). I en Karo-Kann med et for meg noe fremmed tidlig c4 ble jeg fristet til å gi avkall på den utvikling jeg hadde forberedt under kyndig veiledning av GM Stojanovic, og tapte tidlig en bonde. I sluttspillet med to tårn på hver side og ulikefargede løpere (fortsatt med en bonde under) trådte jeg feil, og tapte i tillegg et helt tårn og til slutt hele partiet.

Det var meningen at det i denne delen av reisebrevet også skulle tilføyes noen inntrykk og kommentarer (analyse) av GM Stojanovic og en problemstilling fra Christians parti, men på grunn av tekniske problemer med i det hele tatt å få reisebrevet lastet opp til tsf sine websider, må det vente foreløpig. Onsdag møter vi nye utfordringer. Vi ser også fram til at IM Nikolai Ninov møter oss på torsdag, for å følge innspurten de to siste dagene.

 

Masse hilsener fra oss her i Obrenovac. (Paul Ivar)

 

PS. 1. Lf7! Tf7 (Black has no better way to protect square g6) 2. Te8 Tf5 3. Kh1 Le5 4. Te6 Tg5 5. Df1 Tf5 6. Dg2 (After the game we found that White has winning chances with 6. Te1! and Black has no good answer against idea De2-Tg1-De4, for example: 6... Ld4 7. Dd3! Df2 8. Tf1 where threat Df5 is decisive) 6...Tg5 7. Df1 Tf5 8. Dg2 Draw